Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-03@23:21:41 GMT

نفس‌های آخرِ قصردشت؛ باغ‌خواری در قلب شیراز

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۸۴۷۲۷

نفس‌های آخرِ قصردشت؛ باغ‌خواری در قلب شیراز

‍‍‍‍‍‍

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، نام قدیمش هزارباغ است و بوی خاک نم‌خورده و طراوت درختانی که ریه‌های تنفسی شهر شیراز نام گرفته‌اند مشام هر رهگذری را می‌نوازد.

قدم زدن در کوچه‌باغ‌هایش نوستالژی قدیمی‌ترها و تفریح جوانان امروزی است.

عکاسی در کوچه‌پس‌کوچه‌های کاه‌گلی و عکس‌اندازی با خرمالوهای نارنجی و انارهای سرخ و سیاهش شهرتی ملی و بین‌المللی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محله قصرِدشت یا قصرالدشت یکی از قدیمی‌ترین محله‌های شیراز است.

شهرت آب و هوای مطبوع و باغ‌های مصفایش نه تنها در ایران بلکه در کشورهای حاشیه خلیج فارس هم زبانزد است تا جایی که بسیاری از سرمایه‌گذاران نیز از خارج از کشور نسبت به خرید ویلاهای این منطقه اقدام کرده‌اند.

حدود صد سال پیش محله قصردشت در خارج از شهر شیراز قرار داشت و ییلاقی خوش آب و هوا برای سرمایه‌داران شیراز به حساب می‌آمد.

منطقه‌ای مطبوع که برای فرار از هیاهوی شهر می‌شد به خلوتش پناه برد و ساعتی دل خوش کرد و آسوده بود.

اما با افزایش جمعیت و مهاجرت روزافزون، این محله نیز در قلب شهر شیراز جای گرفت و زندگی شهرنشینی روز به روز بیشتر به نابودی این محله و طبیعت بکر آن دامن زد.

باغ‌های قصردشت زمانی ۳۵۰۰ هکتار وسعت داشت، اما رفته رفته و در سایه ساخت و سازهای غیر مجاز و تصرفات غیر قانونی توسط افراد ذی‌نفوذ در کنار بی تدبیری‌های شهرداری در ادوار مختلف از مساحت آن کاسته شد تا امروز به حدود هزار هکتار یا حتی کمتر از آن برسد.

خرمالو و انار دو محصول اصلی باغات قصردشت شیراز به حساب می‌ایند که آنها نیز از شهرتی خاص برخوردارند.

نام باستانی هزار باغ با توجه به عمارتهای زیبایی که در بعضی از باغ‌های این محل مانند باغ نوابی وجود داشته‌ مانند نگین و قصری مقابل دشت شیراز خودنمایی می‌کرده و می‌درخشیده‌ است تا نام قصردشت را بیافریند.

همچنین در این محله حرم امامزاده‌ای به نام شاهزاده محمد قرار دارد که به روایتی فرزند امام موسی کاظم(ع) است.

این محله در قدیم به «مسجد بردی» هم شهرت داشت که دلیل آن وجود یک مسجد سنگی مربوط به قرن ششم هجری در این محله‌ بود که کتیبه‌های سنگی آن هنوز در مسجد رئیس‌احمدی قصردشت موجود است.

اهالی قدیم شیراز این محله را «شربت‌خانه شیراز» نامیده‌اند که علت اطلاق این صفت، وجود باغ‌های میوه فراوان این محله‌ است که در وسعتی بیش از ده‌ها هکتار در گستره شهر شیراز قرار دارد.

همه مردم شهر شیراز به این محله باصفای قدیمی که به‌عنوان تامین کننده اکسیژن شهر شیراز از آن یاد می‌شود تعلق خاطر دارند.

باغداران قصردشتی، حافظان میراث آبا و اجدادی‌شان هستند و همه‌چیزشان را فدای نگهداری از باغات کرده‌اند تا بلکه هم از این میراث گرانبها حفاظت شود و هم کمکی به حفظ مطلوبیت آب و هوای شیراز کند.

در کنار همه اینها اما طی سال‌های گذشته رفته رفته باغ‌ها به دلیل سوء‌مدیریت از بین رفتند و حجمشان به طرز چشمگیری کاهش یافت.

برخی از باغ‌ها حیات خلوت افراد مشهور، صاحب‌نام و با نفوذ شدند یا به محلی برای صبحانه و ناهار کاری برخی مدیران و مسئولان تبدیل گشتند.

باغات شهر شیراز به طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند؛ دسته اول باغات حریم شهر شیراز مثل باغات گود گویم، دوکوهک، انجیره و قلات، دسته دوم باغات پراکنده محدوده شهر از میدان الله تا بلوار مطهری و چمران تا خیابان محمدیه و دسته سوم باغات معروف به قصردشت(حوزه استحقاظی باغات قصردشت) هستند که از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

حوزه استحفاظی باغات با توجه به طرح ساماندهی باغات قصردشت که در سال ۱۳۷۹ به تصویب شورای‌عالی شهرسازی و معماری رسید، پنج گروه در نظر گرفته شده است: گروه یک باغات که پراهمیت ترین گروه دسته بندی است شامل باغ‌های متراکم و انبوه و اراضی بین این باغات می‌باشد که طبق ضوابط طرح، ساخت و ساز در آنها ممنوع بوده و باغ ها و زمین های این گروه در اولویت تملک عمومی قرار دارند و فعالیتهای گردشگری نیز طبق ضواط طرح مجاز می‌باشد.

گروه دو باغات نواری است با عمق ۳۰ متر ضلع شمال کمربندی دراک (حدفاصل تقاطع وحدت و شهید رودکی) که در این گروه نیز هیچگونه ساخت و سازی مجاز نیست و عرض ۲۰ متر آن به صورت معبر و ۱۰ متر نیز به عنوان فضای سبز در نظر گرفته شده است.

گروه سه باغات مجموعه های مسکونی روستاهای مهدی آباد دهکره و دینکان هستند که مبنای اقدام طرح بهسازی است.

گروه چهار باغات ساخت و سازهای پراکنده‌ای هستند که در زمان تهیه طرح در محدوده باغات قصردشت موجود بوده‌اند که نباید هیچگونه رشد و گسترشی داشته باشند و هر گونه ساخت و ساز جدید در این گروه ممنوع است.

گروه پنج باغات نیز اراضی بایر و کم بازده محدوده جبل دراک، صرافی و سجادیه فرهنگشهر هستند که ضوابط طرح جهت تامین هزینه تملک اراضی گروه یک در نظر گرفته شده است.

نکته قابل توجه اینکه پهنه گروه پنج سجادیه نیز بر اساس مصوبه شورای اسلامی شهر جهت پارک بزرگ شهری در نظر گزفته شده و از اولویتهای تملک است و تاکنون حدود ۳۰ هکتار از مالکیت این اراضی تملک شده است.

در این راستا ستاد ابادگری باغات برای حفظ و صیانت از این باغات تشکیل شد تا با فروش باغ‌های گروه‌های دیگر درآمد آنها را برای حفظ و صیانت از باغات گروه یک هزینه کند.

چیزی که در عمل رخ نداد و باغ‌های گروه یک نیز زیر سایه سنگین بی‌قانونی‌ها و تخلفات روز به روز آب رفت.

با وجود دسته‌بندی باغات به پنج گروه و تاکید بر حفظ برخی گروه‌ها بازهم شاهد ساخت‌و‌سازهای غیرمجاز و غیرقانونی در این محدوده هستیم به گونه‌ای که زور ثروت و دارایی قشر مرفه به قانون و بندهای آن می‌چربد و باغ‌خواری انگار در کنار زمین‌خواری به رسم ناخوشایند برخی قدرت‌طلب تبدیل شده است.

به گفته باغداران قصردشتی درختان کهنسال این باغات رفته رفته خشکیدند و مجوزهایی صادر شد تا باغات جای خود را با ویلاهای لاکچری و سر به فلک کشیده عوض کنند.

دیوارها چیده شدند و حصارها کشیده تا دردی بر درد باغدارانی که با همه سختی‌ها برای حفظ این میراث ایستاده‌اند اضافه شود، باغدارانی که حتی اجازه ساخت یک سرویس بهداشتی را ندارند اما در مجاورتشان ساختمان‌های سر به فلک کشیده رشد می‌کنند.

سال گذشته پرونده باغات قصردشت شیراز طی بازدیدهایی میدانی کلید زده و در سه گزارش به طور مفصل به ان پرداخته شد.دست‌درازی به باغات قصردشت تا آنجا پیش رفت که به اعتقاد کارشناسان تا پنج سال آینده چیزی از باغات برجای نخواهد ماند.

گفتگو با باغداران، گفتگو با مطلعان در این حوزه، گفتگو با مسئول ستاد ابادگری باغات و برخی اعضای شورای شهر در این گزارش‌ها گنجانده شد و تصاویری نیز از دست‌درازی برخی منتشر گردید.

حالا بیش از یک سال از انتشار گزارش سوم گذشته است و شهردار شیراز که خود یکی از مطالبه‌گران حوزه باغات بود در موضع پاسخگویی باید نسبت به حفظ و حراست از این سرمایه ارزشمند اقدام کند.

از دیگر سو ورود جدی دستگاه قضا به موضوع باغات و پیگیری تخلفات و مقابله با انها به شدت احساس می‌شود تا شاید بتوان از ته‌مانده باغات قصردشت حفاظت کرد.

چراکه بر اساس قانون تعرض به باغات گروه یک جرم محسوب می‌شود.

این در حالی است که بسیاری از افراد با زدوبند این باغ‌ها را تصرف کرده‌اند و ساختمان‌های آنچنانی ساخته‌اند.

بخشی از باغ‌ها نیز در طول زمان در مالکیت شهرداری درامده است در حالی که بازدیدهای میدانی و گفتگو با قدیمی‌های این محله نشان می‌دهد این باغ‌ها نیز در حالی نابودی هستند و انگونه که باید به آنها رسیدگی نمی‌شود و شهرداری اکنون باید نسبت به آن پاسخ دهد.

خبرگزاری فارس در گزارش‌های بعدی به ابعاد مختلف این ماجرا خواهد پرداخت و پاسخ افراد مسئول در این حوزه را منتشر خواهد کرد.

 

انتهای پیام/ن


منبع: فارس

کلیدواژه: باغ خواری باغ شهری باغات قصردشت باغات گروه یک کوهخواری زمین خواری ساخت و ساز غیر مجاز باغات قصردشت شهر شیراز گروه یک باغ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۴۷۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران

به گزارش «تابناک» به نقل از تسنیم روز گذشته علی آبادی وزیر صمت، درباره بیشتر بودن ارز تخصیصی به مونتاژ کاران خودرو نسبت به قطعه سازان گفت: من هم این را شنیده ام، اما گزارش دقیقی در این زمینه دریافت نکرده ام. با این حال تیم کارشناسی مامور شده اند که این موضوع را بررسی کنند.

وی افزود: تلاش ما این است که بهره وری را در ظرفیت‌های کشور افزایش دهیم و در استفاده از منابع ارزی هم همین گونه است، بر همین اساس از شرکت‌ها خواسته ایم که پیش برنامه‌ای ارائه دهند و بگویند که ارز را برای چه کاری نیاز دارند، این ممکن است به کدورت برخی تولیدکنندگان انجامیده باشد و احساس کنند روند تخصیص ارز کند شده باشد. اما به نظر من این کار برای اینکه از منابع ارزی استفاده بهتری ببریم لازم و طبیعی است که روند تخصیص ارز را دچار کندی کرده باشد.

رانت ارزی مونتاژ کاران زیر نظر رسانه‌ها 

گفتنی است، اخیراً گمرک ایران لیست ۱۰۰ واردکنندۀ نخست به‌لحاظ ارزش دلاری در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد، نکتۀ قابل‌توجهی که در این لیست و بین شرکت‌هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده‌اند به چشم می‌خورد، نقش پررنگ شرکت‌های خودروساز مونتاژی است.

همان‌طور که در پیوست شماره ۲ گمرک مشخص است، اکثر خودروسازان مونتاژی، در لیست بیشترین دریافت‌کنندگان ارز در سال ۱۴۰۲ قرار دارند، به‌عنوان مثال در سال ۱۴۰۲ صنایع خودروسازی مدیران حدود ۱ میلیارد دلار، کرمان موتور حدود ۷۵۰ میلیون دلار، کوروش موتور آریا حدود ۶۳۵ میلیون دلار و بهمن موتور حدود ۴۰۰ میلیون دلار ارز دریافت کرده‌اند.

لازم به ذکر است این موضوع از دید رسانه‌ها دور نماند و با توجه به وضعیت ملتهب بازار خودرو و عدم برقراری ثبات در این بازار، این سوال توسط رسانه‌ها مطرح شد که لزوم تخصیص این میزان ارز به شرکت‌های مونتاژکار در شرایطی که شاهد تاثیر گذاری کم آن‌ها در بازار خودرو هستیم، چیست؟

دیگر خبرها

  • امام جمعه شیراز : در مجلس ختم و فاتحه، موسیقی می‌نوازند / شراب‌خواری و قماربازی ضرر دارد / یک دانشمند گفته اگر نصف شراب‌فروشی‌ها تعطیل شود، به نصف بیمارستان‌ها نیاز نداریم
  • نصب تله‌های فرمونی برای پایش آفات در شهرستان بن
  • لزوم توجه به توسعه باغات زیتون در شهرستان رودبار
  • انتقاد امام جمعه یاسوج از شراب‌خواری پزشکان در شیراز
  • صادرات سیب لرستان به روسیه، ترکمنستان و حاشیۀ خلیج فارس
  • نصب تله‌های فرمونی جهت پایش آفات در شهرستان بن
  • جوانه زدن ۷۵ درصد محصول باغات دیم زمین‌های شیب دار شهرستان اردل
  • اعزام نخستین گروه حجاج عمره از ۳ استان جنوبی کشور
  • دست‌درازی به کاربری باغات خط قرمز شورای شهر کرج است
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران